Νέα και Εκδηλώσεις

Μερικώς συμμορφώνεται η Δημοκρατία με τις συστάσεις του MoneyVal για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Σύμφωνα με την Έκθεση Αμοιβαίας Αξιολόγησης της Κύπρου από το MoneyVal (η Έκθεση), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Φεβρουαρίου 2020, η Κύπρος συμμορφώνεται μερικώς με την Σύσταση με αριθμό 8, που αφορά τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η αξιολόγηση για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι μία από τις μόνο τρεις με αξιολόγηση ‘μερικώς’ στο σύνολο των 40 εισηγήσεων που αξιολογήθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι βασικές ελλείψεις σε σχέση με τον τομέα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων επικεντρώνονται στο ότι η Δημοκρατία, παρότι έχει πάρει κάποια μέτρα για την αποφυγή της χρηματοδότησης από τρομοκράτες, δεν αντιμετωπίζει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με βάση την επικινδυνότητα τους (risk assessment), αλλά επικεντρώνεται στον έλεγχο όλων των οργανισμών με μη αναλογικό τρόπο. Αυτό είναι αντίθετο με την σύσταση της διακυβερνητικής οργάνωσης ‘Ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης (FATF)’. 

Η Έκθεση εντοπίζει ακόμα ότι, οι προσπάθειες ελέγχου του μη κερδοσκοπικού τομέα στην Κύπρο έχουν αγνοήσει τις οργανώσεις που εγγράφονται κάτω από τον ‘Περί αγαθοεργών ιδρυμάτων’ Νόμο και τις μη κερδοσκοπικές εταιρίες, έχοντας ρίξει όλο το βάρος στον έλεγχο των Σωματείων, Ιδρυμάτων και Ομοσπονδιών. Επίσης, παρατηρεί ότι δεν έχει γίνει ακόμα οδηγός καλών πρακτικών με την συνεργασία του τομέα και τέλος, σημειώνει την ελλιπή ενημέρωση των ΜΚΟ για αυτά τα θέματα καθώς και την απουσία εμπειρογνωμοσύνης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης Civil Society Advocates Ελένη Καραολή δήλωσε «Η έκθεση του MoneyVal αναδεικνύει κάτι που έχουμε παρατηρήσει και εμείς πολλές φορές, ότι δηλαδή η έμφαση από πλευράς της κυβέρνησης είναι στον έλεγχο όλων των οργανώσεων, σαν να είναι όλες ένοχες για κακές πρακτικές και χωρίς να αναγνωρίζεται η σημαντική προσφορά τους στην κοινωνία, ενώ για την ουσιαστική συμμόρφωση με την εισήγηση της Ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF) πρέπει να γίνει πρώτα μία εκτίμηση κινδύνου και μετά να παρθούν αναλογικά μέτρα, χέρι-χέρι με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ελπίζουμε οι συστάσεις του 2020 να εισακουστούν από τους αρμόδιους και δηλώνουμε, ξανά, πρόθυμοι, να βοηθήσουμε.»

Για περισσότερες πληροφορίες: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και 99489922 και 99545094 

Σημειώσεις: Η σύσταση αριθμός 8 για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς εισηγείται ότι οι χώρες πρέπει να αξιολογήσουν την επάρκεια των νόμων και κανονισμών που αφορούν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που η χώρα έχει εντοπίσει ως τρωτούς στην κατάχρηση από χρηματοδότηση τρομοκρατών. Οι χώρες για αυτό το λόγο πρέπει να εφαρμόζουν αναλογικά και στοχευμένα μέτρα, με βάση την εκτίμηση κινδύνου που έχουν εκπονήσει, ώστε να προστατεύσουν τις ευάλωτες οργανώσεις από τέτοια κατάχρηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Αν χρειάζεστε απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τις ΜΚΟ, μη διστάσετε να μας μιλήσετε.
Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.